Sunday, July 26, 2009

RESEPI SUP TULANG


Gambar 1: ehem.sedapnye bau sup ni..nyam2..

Kalau anda nak tau..aku ni salah sorg peminat sup tulang aka sup gearbox(ala2 kenderaan bermotor)...so kali ni aku nak share ngan korang resepi sup yg sedap nih..follow ye kawan2..ianya semudah A.B.C..

1 kg tulang rusuk lembu

4 biji ubi kentang

10 ulas bawang merah (tumbuk)

5 ulas bawang putih (tumbuk)

1 cm halia muda (tumbuk)

1 1/2 sudu kecil lada hitam

1 sudu kecil jintan putih (tumbuk)

1/2 sudu kecil jintan manis (tumbuk)

4 biji buah pelaga (ketuk)

1 cm kulit kayu manis

3 kuntum bunga lawang

2 kuntum bunga cengkih

2 tangkai daun sup

Sedikit bawang goring


CARA MENYEDIAKAN:

1.Rebuskan tulang lembu bersama kulit kayu manis sehingga dagingnya lembut.

2.Masukkan ubi kentang. Ketepikan.

3.Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau dan tuangkan

ke dalam periuk rebusan tulang tadi.

4.Seterusnya, masukkan sedikit garam dan kacau rata.

5.Masukkan pula daun sup dan bawang goreng.

6.Angkat dan hidangkan.

Giant Crab 1.1kg - ketam gergasi

Last week aku balik umah..my big bro bawa balik ketam paya..besornye..tu pada pendapat aku la..taktau la korg..mm..korg tgk dan nilai sendiri scale binatang ini..


Gambar 1: hello..ketam pon dah pandai men SMS


Gambar 2: AMARAN!!ANDA DI NASIHATKAN TIDAK MENIRU AKSI INI..
Berani cubalah sepit..HAHA..tak gentar mehhh..
Gambar 3: Mulut ketam ni berkumat-kamit..berzikir agaknye..mm..

Saturday, July 25, 2009

pertama kali memasak kari


gambar 1: ni masa kari tu nak didih


Gambar 2: dah siap di masak dalam periuk..sedap bau oo

Gambar 3: Sedia untuk di makan
Gambar 4: Naha masak sayur bayam ni wehh..cayalah

1)hari ini merupakan hari yang ceria..haha..start ayat skema siut..

2)first time aku practise masak kari setelah bertapa di rumah blaja masak kari ngan Bonda tercinta..

3)so, untuk post hari ini, ak akan bg resepi tuk para pembaca sekalian(kalo ada org yg nak baca la..)

4)resepi kari, 2bwg besar.2 ulas bwg putih, halia 1inch(sume bahan td di kisar dengan pengisar.

5)panaskan periuk, letak minyak-tumis halba 2cubit, buah pelaga 6 biji, kayu manis 2, bunga lawang 4,- pastu masukkan bahan yg di blendkan td tu separuh kedalam periuk tumis td.

6)bila dah start kekuningan..aroma pun dah masyukkk..masukkan separuh SERBUK KARI BABAS PEKET BESAR kat dalm periuk td.kacau2..masukkan daun kari ..masukkan lebihan bahan yg di blend.

7)tambah sket air.masukkan garam secukup rasa. dah didih..masukkan ayam, kentang, lobak merah..dah empuk masukkan tomato..siap di makan...

saya sudah mencuba..anda bila lagi???


Gambar 5: pose istimewa dari kawan2.jemput makan...(maaf la rumah bujang..bersepah sket)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...