Saturday, July 25, 2009

pertama kali memasak kari


gambar 1: ni masa kari tu nak didih


Gambar 2: dah siap di masak dalam periuk..sedap bau oo

Gambar 3: Sedia untuk di makan
Gambar 4: Naha masak sayur bayam ni wehh..cayalah

1)hari ini merupakan hari yang ceria..haha..start ayat skema siut..

2)first time aku practise masak kari setelah bertapa di rumah blaja masak kari ngan Bonda tercinta..

3)so, untuk post hari ini, ak akan bg resepi tuk para pembaca sekalian(kalo ada org yg nak baca la..)

4)resepi kari, 2bwg besar.2 ulas bwg putih, halia 1inch(sume bahan td di kisar dengan pengisar.

5)panaskan periuk, letak minyak-tumis halba 2cubit, buah pelaga 6 biji, kayu manis 2, bunga lawang 4,- pastu masukkan bahan yg di blendkan td tu separuh kedalam periuk tumis td.

6)bila dah start kekuningan..aroma pun dah masyukkk..masukkan separuh SERBUK KARI BABAS PEKET BESAR kat dalm periuk td.kacau2..masukkan daun kari ..masukkan lebihan bahan yg di blend.

7)tambah sket air.masukkan garam secukup rasa. dah didih..masukkan ayam, kentang, lobak merah..dah empuk masukkan tomato..siap di makan...

saya sudah mencuba..anda bila lagi???


Gambar 5: pose istimewa dari kawan2.jemput makan...(maaf la rumah bujang..bersepah sket)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...